HJEM

 

OM OSS

 

DIALEKTPRISEN KAV ODØLING

 
JUL I
NORD-ODAL
 
BILER I
NORD-ODAL
I 1962
 

SØK I VÅRT HISTORISKE BILDEARKIV

 

VIL DU STØTTE OSS?

 
DU FINNER
OSS OGSÅ PÅ FACEBOOK

VEDTEKTER

 
Sist oppdatert:  Untitled 1

Harald ble årets «Kav odøling»
 
På vårmøtet i kulturminnelaget 12. mars ble Harald Dagfinrud kåret som «Kav odøling» og overrakt kulturminnelagets dialektpris for 2024.

Ny utgave av Jul i Nord-Odal
Samtidig med at årets utgave av Jul i Nord-Odal er lagt ut for salg, kan du nå lese alle redaksjonelle artikler fra Jul i Nord-Odal på nett! Samtlige årganger fra 1990 til og med 2022 er nå tilgjengelig i pdf-format for lesing og nedlasting.

Jul i Nord-Odal 2023 er svært omfangsrikt og inneholder 27 bidrag med stor tematisk spennvidde. Du får kjøpt heftet på de faste salgsstedene.

Les mer her
Nita ble årets «Kav odøling»

Solfrid Anita Ruud, kanskje bedre kjent som Nita, er årets «Kav odøling». Hun mottok diplom og blomster på kulturminnelagets styremøte nylig. Det var lagets leder,
Hans Øyvind Knapper, som sto for overrekkelsen.

Les mer

Gavemidler fra Jul i Nord-Odal

‒ Tusen takk; pengene kommer godt med, sa nyvalgt leder i Nord-Odal idrettslag, Stine Myrvang, da hun mottok et gavekort pålydende 50 000 kroner fra Nordre Odalen Kulturminnelag over en kaffekopp på Milepelen nylig.

Det var lederen i kulturminnelaget, Hans Øyvind Knapper, som sto for overrekkelsen. Helt siden starten i 1990 har en betydelig del av overskuddet fra salget av heftet «Jul i Nord-Odal» gått til idrettsaktiviteter for barn og ungdom i bygda.
  ‒ Det er stor aktivitet i laget for tiden, og vi arbeider også med flere spennende prosjekter på litt lengre sikt. Lave aktivitetsavgifter og best mulig integrering er blant våre prioriterte oppgaver, sa Stine.
  I tillegg til Nord-Odal IL blir også kulturminnelagets egne prosjekter tilgodesett med midler fra salget av det tradisjonsrike juleheftet.
  Et nytt nummer av Jul i Nord-Odal er under arbeid. Har du lyst til å bidra med noe sjøl, eller du kanskje har tips om aktuelt stoff, kan du kontakte sende en epost til jul@kulturminnelaget.no. Kontaktperson i redaksjonen er Gunnar Nygård.

Hans Øyvind avløser Asgeir
Asgeir Østli hadde frasagt seg gjenvalg, og Hans Øyvind Knapper ble valgt til ny leder av på kulturminnelagets årsmøte 27. mars. Hans Øyvind ble også tildelt Nord-Odal kommunes kulturpris for 2023 av ordfører Ragnhild Haagenrud Moen.
Les mer
Møt våren med kulturminnelaget!
Vi ønsker velkommen til kulturminnelagets vårmøte mandag 27. mars klokka 18.00! Stedet er møterommet Glenna i biblioteket. Tora Herud fra Slåstad kåserer om boka Odalsgutter, mens Terje Mikael Joranger fra Norsk utvandrermuseum presenterer nye og underkommuniserte temaer fra utvandringshistorien. I tillegg skal vi dele ut årets dialektpris, Kav odøling, og kvelden avsluttes med ordinært årsmøte for lagets medlemmer. Møtet ellers er åpent for alle interesserte, og det er gratis adgang.
Se plakat

 
Stor interesse for boka om Sigfredstorpet
Gledelig mange nordodølinger – og utabygdinger – har vist interesse for boka om Sigfredstorpet i Knapper, «Fra finnetorp til skihytte», som Nordre Odalen Kulturminnelag nylig har utgitt. Overskuddet av salget går til det videre restaureringsarbeidet i Torpet. Les mer
 
 
Boklansering i Sanitetens hus
Roar Lishaugen har nå avsluttet mange års arbeid med å dokumentere historien om Sigfredstorpet fra de første finnene bosatte seg her på slutten av 1600-tallet og fram til i dag. Arbeidet har resultert i boka «Fra finnetorp til skihytte». Kulturminnelaget har gleden av å invitere medlemmer og andre interesserte til lanseringen av boka. Les mer
 
Stor begeistring for Synd skal sones
En gedigen suksess: 560 begeistrede publikummere overvar de to forestillingene av "Synd skal sones" i Milepelen 8. og 9. oktober. På bildet ser vi Rønne, spilt av Marte Øksdahl Nygård og Halvor, spilt av Bjørn Ivar Lund.
Les mer her 
 
Billettsalget er i gang
Billettsalget til høstens store teaterbegivenhet i Milepelen er nå lagt for salg her: Marihøna, Milepelen Vertshus og Hotell, Mosenteret og Joker Bakketun. Du kan også kjøpe billetter på www.ticketco.no .

‒ Vi gleder oss, sier regissør Mette Skogbakken og manusforfatter Hans Ludvig Fredheim (bildet). Les mer om forestillingen HER!

 

Gavebrev til idrettsungdom
i bygda

‒ Nå er det mange som blir glade, sa lederen i Nord-Odal idrettslaget, Stian Forbord, da han mottok et gavebrev på 50.000 kroner av overskuddet fra salget av Jul i Nord-Odal  2021. Det var lederen i kulturminnelaget, Asgeir Østli, som overrakte gavebrevet.
   Stian forsikret at pengene vil bli brukt til aktiviteter for barn og ungdom. Han kunne fortelle at laget planlegger å tilby frisbeegolf på Prestberget. Her er det også planer om å lage ei sykkelcrossbane. Nord-Odal IL har 585 medlemmer og aktiviserer rundt 350 unge.
   Helt siden starten i 1990 har en betydelig del av overskuddet fra salget av juleheftet gått til idrettsaktiviteter i bygda. I tillegg blir kulturminnelagets egne prosjekter tilgodesett med midler.
   Et nytt nummer av Jul i Nord-Odal, det 33. i rekken, er under arbeid. Har du lyst til å bidra med noe sjøl, eller du kanskje har tips om aktuelt stoff, kan du kontakte Gunnar Nygård eller sende en epost til jul@kulturminnelaget.no.
 

Gave til Prestgarden kulturfellesskap

Kulturminnelaget har overlevert to innrammede arkitekttegninger av hovedbygningen på prestegarden til kulturfellesskapet. Originalene er arkivert hos Opplysningsvesenets fond. Takk til Ivar Nordhagen for en flott jobb med innrammingen! Vi minner samtidig om at vi arrangerer lokalquiz på Prestgarden lørdag 11.juni kl 19:00.
   Les mer på Prestgarden kulturfellesskaps FB-side!
 

Bjørg og Tone
hedret med dialektprisen

På kulturminnelagets vårmøte 5. april ble søstrene Bjørg og Tone Skogholt fra gruppa Hembøttin bluegrass tildelt dialektprisen «Kav odøling». Rundt 40 frammøtte fikk også innsikt i søvnens kulturhistorie og i historien bak Odalsteppet og Austvatn håndverksentral. På årsmøtet ble Asgeir Østli gjenvalgt som leder.
Les mer
 

Endelig! Nå kan vi møtes igjen!
Det er ikke mye som er normalt i verden for tida, men pandemien har i hvert fall sluppet taket såpass at vi kan arrangere årsmøte i Nordre Odalen Kulturminnelag. Vi treffes i møterommet Glenna (underetasjen i biblioteket) tirsdag 5. april klokka 18.00. Vi håper å se dere der til spennende foredrag og god underholdning – og at dette forhåpentligvis er starten på «en ny vår» for vår del. Vi planlegger for flere arrangementer i år enn tidligere.
Se program

 

Ny teater-forestilling
høsten 2022

Etter suksessen med syngespillet «Temmeret skær fram» i 2018 og 2019 inviterer Temmeret teater, Odal Bygdekor, Storsjøkoret og Nordre Odalen Kulturminnelag til en ny forestilling! Les mer
 

Mange deltok
på sentrums-
vandring

Det var flott oppmøte på sentrumsvandringen fra Prestgarden 12. august, med Bengt Ringvold som kunnskapsrik guide. Hyggelig var det også med besøk fra både Eidsvoll, Lillestrøm og Oslo. 
 

Tre Knapper-damer i sentrum
En skulptur, laget av Hans Kristian Bergersen, som var født og oppvokst i Knapper, er nå på plass ved inngangspartiet til Samling. Her har skulpturen fått selskap av to andre Knapper-damer; Elin Smith (t.v.) og Anita Bunes. De representerer henholdsvis banken og biblioteket. For noen år siden kjøpte nå nedlagte Trollringen kulturforum to avstøpninger av Bergersens kunstverk. Den ene er plassert ved det gamle kommunehuset i Mo, mens den andre nå har fått sin plass i Sand sentrum. Både Odal Sparebank og Nordre Odalen Kulturminnelag har bidratt med midler.
 

Takk til Marit
Blomster- og gavebutikken Marihøna på Sand er Nord- Odals lokalbokhandel. Gjennom mange år har innehaver Marit Lyngstad Grinden hjulpet lokale forfattere, lag og foreninger med å selge bøker, hefter og CD-er. Dette har ikke minst kulturminnelaget satt stor pris på. Det var derfor med stor takknemlighet har overrakt Marit kulturminnelagets hedersskål.

 
«Jul i Nord-Odal» støtter Nord-Odal IL
Gjennom snart 32 år har en betydelig andel av salgsinntektene for tidsskriftet «Jul i Nord-Odal» kommet idrettsungdommen i bygda til gode. Så også i 2021.  

Les mer
 
Nostalgiske odalstoner
Komponisten, musikeren og humørsprederen Arne Knapperholen er en av Nord-Odals store kulturpersonligheter. I fjor ga han ut en CD med 19 komposisjoner av Nell Gravlie og Oddbjørn Myrholen i tillegg til mange av sine egne. Nå følger han opp med et notehefte med de samme melodiene samt tre nye komposisjoner.

Disse selges hos Marihøna på Sand, og Arne har latt kulturminnelaget få inntekten av salget. Les mer
 
Pandemien styrer verden (og oss)
På grunn av pandemien som nå mer eller mindre styrer verden, ble 2020 et annerledes år for oss alle, og 2021 har startet på samme måten. Derfor har også Nordre Odalen kulturminnelag måttet redusere våre publikumsaktiviteter til et minimum. Vi har besluttet å utsette årsmøtet / vårmøtet inntil videre, men det vil bli informert om i god tid når vi mener det er forsvarlig å arrangere det.
Les mer
 
Anders leser
«Jul i Nord-Odal»
på Sydpolen
NÅ OGSÅ PÅ SYDPOLEN:
«Jul i Nord-Odal» leses på alle kontinenter! Anders Vangen befinner seg på den norske forskningsstasjonen Troll i Antarktis. Han er sjøl ett av intervjuobjektene i årets hefte, som han har fått tilsendt på epost. Les mer

 
–En tradisjon vi må ta vare på!
Årets utgave av Jul i Nord-Odal er i salg! Redaksjonen melder at årgang 31 er fyldigere og har et mer variert innhold en noen gang. Her finner du lokalhistoriske artikler, dikt, «stubber» og mer tidsaktuelt stoff; fra USA via Sydpolen og helt ut til Mars.
Les mer

 
Blått skilt på Jugramo
Det gamle kirkestedet i Mo, Jugramo, er nå innlemmet i den eksklusive listen over kulturhistorisk viktige steder i Nord-Odal som markeres med kulturminnelagets «blå skilt».
Les mer
Gravliesmia fikk blått skilt
Lite ante Nell Jakobsen Gravlie at han startet et lite industrieventyr da han 12 år gammel i 1909 oppfant ei tømmersaks som var mindre og lettere en de svenske saksene som var i bruk. Oppfinnelsen skulle vise seg å lette arbeidet for skogsarbeidere, ikke bare i Nord-Odal, men over hele Norge.
Les mer

 
 
Steinar Bjørnstad
til minne

Etter noen måneders kreftsykdom gikk Steinar Normann Bjørnstad ut av tiden 15. september, nær 76 år gammel. Nord-Odal har mistet en person som gjennom mange tiår la ned en formidabel uegennyttig innsats for bygda, både yrkesmessig og i frivillig arbeid.

Les minneord  

Svar fra Akershus Energi
Akerhus Energi har svart på brevet som kulturminnelaget sendte i forbindelse med skader på sætervegen mellom Viksætra og Ekornholsætra. Les svaret her 
 

Slipesteinen fra Sagbråten
Det står en slipestein på Tusenårsstedet ved Sandfossen. Opprinnelig sto den i Sagbråten i Knapper, der den i en tjueårsperiode rundt forrige århundreskifte ble brukt til å slipe bryner.

Les mer


Vi har mistet et levende kulturminne
En hjørnestein i kulturminnearbeidet i Nord-Odal gjennom mange år, Ingegerd Tronbøl, døde 6. juli etter lengre tids sykdom. Hun ble 80 år gammel. Under minnesamværet i Milepelen etter begravelsen 15. juli holdt Gunnar Nygård en minnetale på vegne av kulturminnelaget og Jul i Nord-Odal. 

Les mer
 


Vindkraftutbyggingen:
Kulturminnelaget kritisk til skader på sæterveg

Styret i Nordre Odalen kulturminnelag vedtok på styremøte 20. juli 2020 å sende følgende brev til NVE og Akershus Energi, med kopi til Nord-Odal kommune: Nordre Odalen kulturminnelag er blitt gjort kjent med at sætervegen mellom Viksetra og Ekornholsetra er påført betydelige skader i forbindelse med Odal Vindkraftverks utbygging på Songkjølen. Vi er sterkt bekymret og kritisk til at dette har skjedd. Vi viser til at vi i vår høringsuttalelse fra 2013 til konsekvensanalysen la spesielt vekt på at setervanger og seterveger er viktige kulturminner som bør bevares for ettertida. Vi ber om en snarlig tilbakemelding med orientering om i hvilken grad sætervanger og sæterveger vil bli berørt, både i dette konkrete tilfellet, og ved videre utbygging.
 


Annsless kulturminner
på vårmøtet
Et åttitall medlemmer og andre interesserte var til stede i Sanitetens hus i Mo 3. mars da kulturminnelagets leder, Asgeir Østli, ønsket velkommen til lagets tradisjonelle vårmøte. Kveldens temaer var nok ikke fullt så tradisjonelle, men både skøytesport og gammaldans faller inn under en breiere definisjon av begrepet «kulturminne».
Les mer


Skøytesport og gammaldans
Vi har gleden av å invitere til kulturminnelagets vårmøte i Sanitetens Hus i Mo tirsdag 3. mars klokka 18.30. Vi har både skøytesport og gammeldans på programmet!  

Les mer

Det blir bok om
Sigfredstorpet
Roar Lishaugen og kulturminnelaget har startet arbeidet med å utgi historia om Sigfredstorpet i bokform.

Les mer

Årets utgave er i salg:
Jul i Nord-Odal jubilerer!
I en tid hvor tradisjonelle trykte medier som bøker, aviser og tidsskrifter utfordres av digitalisert, skjermbasert teknologi, er det godt å konstatere at et tradisjonelt, papirbasert tidsskrift som Jul i Nord-Odal har overlevd en mannsalder preget av en voldsom digital revolusjon. I bokåret 2019, som markerer at den trykte boka fyller 500 år i Norge, kan redaksjonen med stolthet presentere den 30. utgaven av det populære heftet. Les mer


Hans Ludvig Fredheim ble årets «Kav odøling»
Interessen for lokal historie og lokal kultur er stor i Nord-Odal. Gledelig mange; nærmere 100 tilhørere, overvar kulturminnelagets høstmøte i Sanitetens hus i Mo 14. november. Kveldens hovedinnslag var Roar Lishaugens foredrag om finneinnvandringen til Nord-Odal og slektene som bodde i Sigfredstorpet. Hans Øyvind Knapper fulgte opp med en statusorientering om restaureringen av Torpet, og Njål føsker fortalte om hornmusikkens store bokprosjekt. Til slutt fortalte Gunnar Nygård litt om 30-årsjubileet til «Jul i Nord-Odal». Og ikke minst: Til stor og varm applaus ble Hans Ludvig Fredheim utnevnt til årets «Kav odøling».
Les mer

Kulturminnelagets høstmøte
Vi ønsker velkommen til vårt årlige høstmøte. Det finner sted torsdag 14. november klokka 18.30 i Sanitetens hus i Mo. Roar Lishaugen kåserer om Sigfredstorpet og finneinnvandringen til Odalen, og Hans Øyvind Knapper orienterer om restaureringsarbeidet i Torpet. Vi deler ut årets dialektpris, «Kav odøling», og Njål Føsker presenterer bokprosjektet om Nord-Odal hornmusikk og korpstradisjonene i Nord-Odal. Til slutt markerer vi 30-årsjubileet til Jul i Nord-Odal. Arrangementet er gratis og åpent for alle interesserte.

 

Hemstadkiosken – et kulturminne
– Det har aldri vært så mye folk i Sætersgrenda før, ikke engang da pinsevennene hadde teltmøter, ble det sagt da Hemstadkiosken i Knapper ble gjenåpnet søndag 15. september. Samtidig var det veteranbiltreff. 248 veterankjøretøyer fra fjern og nær kom, og i tillegg var det mange sambygdinger som ville være med på den store begivenheten.
Les mer
 

Hvem var Thorvald Meyer?
Nylig overrakte Nordre Odalen kulturminnelag en innrammet informasjonsplakat til Nord-Odal legesenter. Plakaten forteller historien om Nord-Odals første aldershjem, Thorvald Meyers Minde. Hjemmet ble oppført i 1915 på stedet der bygget som blant annet huser legesenteret nå står.
Les mer
Knapperkunstnerens statue på plass i hjembygda 
Hans Christian Bergersens navnløse kvinneskulptur ble avduket i Mo fredag ettermiddag. Det var ordfører Lise Selnes som sammen med Randi Fjørstad fra Sørum kunstforening som foresto den høytidelige handlingen.
Les mer
 
Nye forestillinger av «Temmeret skær   fram!»
Gikk du glipp av fjorårets store teatersuksess i Nord-Odal? Fortvil ikke; du får nye muligheter i august: «Temmeret skær fram!» vises i Kvennstugua bygdetun i Vallset lørdag 24. og søndag 25. august, begge dager klokka 17.00.
Les mer

 
Stor interesse for
gamle bilder


20 øssvassgardinger møtte opp da velforeningen arrangerte bildekveld i Øssvatten Vel og Bra fredag kveld.


Les mer

Bildekveld i Austvatn
Har du gamle bilder eller postkort fra Austvatn? Austvatn vel inviterer til bildekveld i Øssvatn Vel og Bra (Storsjøvegen 1696) fredag 3. mai kl. 18:00.
Velforeningen ønsker å samle folk som har interesse for, eller har gamle fotografier eller postkort med motiver fra Austvatn. Les mer

Fra Askeladden i Glåmdalen til Nasjonalbibliotekets digitale skattkammer
Nærmere 50 medlemmer og andre interesserte var til stede på kulturminnelagets vårmøte 26. mars. De fikk høre Torbjørn Andreas Tjernsberg kåsere om sin far, journalisten og fotografen Torbjørn Tjernsberg, mens Dag Hundstad informerte om virksomheten ved Norsk lokalhistorisk institutt og Nasjonalbiblioteket. Asgeir Østli ble valgt til ny leder i kulturminnelaget.
Les mer
 
Jul i Nord-Odal støtter idrettslaget
Tradisjonen tro kunne redaksjonen i Jul i Nord-Odal også i år bidra med noen kroner til barne- og ungdomsarbeidet i Nord-Odal idrettslag.
Over en kaffekopp på Milepelen nylig kunne Steinar Bjørnstad fra redaksjonen overrekke nestleder i idrettslaget, Stian Forbord, et verdikort pålydende 70.000 kroner.
 

Klart for «Odølinger i bere tier»!
– Vi gleder oss stort over at tredje og siste del av teaterforestillingen «Odølinger» skal settes opp på Milepelen 5. og 6. april, sier Stine Myrholen Sannerud i Sand Kulturkomite.
Les mer

Kulturminnelagets vårmøte
Vi ønsker medlemmer og andre interesserte velkommen til vårmøte i Sanitetens hus i Mo tirsdag 26. mars klokka 18.30.
NB: Møtet er utsatt fra 19. mars. Kvelden avsluttes med ordinært årsmøte.

 

Hyllest til Henry Haagenrud  i Milepelen 1. mars
En dobbelt-CD med tittelen «Henry Haagenrud – Innspillinger fra 1952 til 2002» skal slippes på markedet 1. mars. Dette markeres med en konsert i Milepelen kulturhus kl. 19.00 samme kveld, og konserten har naturlig nok fått tittelen «Hyllest til Henry Haagenrud». Håvard Svendsrud vil spille komposisjoner av Henry Haagenrud og annet trekkspillstoff som Haagenrud hadde på sitt repertoar.
Les mer


 
Fredrik og Roar fikk dialektprisen
Dialektprisen «Kav odøling» for 2018 gikk til Fredrik Amadeus Sannerud og Roar Lishaugen. Prisen ble delt ut under festforestillingen i forbindelse med 30-årsjubileet for Milepelen kulturhus 8. desember.

Les mer
   
«Jul i Nord-Odal» 2018 er i handelen
Tradisjonen tro er en ny utgave av «Jul i Nord-Odal» i salg når det første adventslyset tennes. Årets hefte, det 29. i rekken, er med sine 148 sider det mest omfangs- og innholdsrike hittil. I år kan du følge romfarere på veg til månen, varpen på Storsjøen eller tømmerstokken dansende nedover Austvassåa. Du kan lese om William i Ole Ivars, om Gunnar på motorsykkel til Afrika, om spanskesjukens herjinger i bygda vår – og mye, mye annet fra både nåtid og fortid og fra alle deler av bygda.
Les mer
287 opptak med Henry Haagenrud
på minnepinne

Det en var stor musikk- og lokalhistorisk skatt som biblioteket i Nord-Odal fikk overrakt ved en enkel sammenkomst i Milepelen 12. oktober. Trekkspiller og musikkhistoriker Håvard Svendsrud har registrert og digitalisert hundrevis av lydbåndopptak med trekkspillvirtuosen Henry Haagenrud. Minnepinnen han hadde med seg til Nord-Odal inneholder 287 musikkstykker i tillegg til flere intervjuer med Henry.
Les mer
 

Tørrsomre og
steiner i Råsen

For snart ett år siden etterlyste kulturminnelaget opplysninger basert på en notis i avisa Øieren fra 18. desember 1914, der det blir omtalt en stein i Råsen med årstallet 1411 innhugget. Nå vet vi litt mer...
Les mer

Tre nye kulturhistoriske skilt
Tre nye «blå skilt» ble avduket mandag 19. juni. På Vatningssætra deltok Odal Bygdekor i et arrangement på stedet der Georg Robert Schirmer skrev visa «Je veit ei lita jente» i 1863. Senere på kvelden ble det avduket skilt på Sagstua skole og ved Nord-Odal legesenter, der Nord-Odals første gamlehjem, Thorvald Meyers Minde, ble bygget i 1915. Les mer
 

Stor suksess!
Med to fulle hus og tilsammen rundt 650 i salen ble «Temmeret skær fram!» en stor suksess. Tilbakemeldingene fra publikum har vært overveldende. For å takke de 90 medvirkende sangere, skuespillere, musikere og andre involverte inviterte prosjektgruppa samtlige til en enkel bankett med spekemat og hyggelig samvær i Milepelen 25. mai. Her var det også premiere på filmen som Torjus Thesen har laget fra forestillingen. Filmen er nå tilgjengelig på Internett, slik at de mange som ikke fikk mulighet til å overvære syngespillet også kan få se den. (Foto: Odd Magnus Storbråten)

Begge forestillinger er utsolgt!
I løpet av fredagen ble siste billett til «Temmeret skær fram!» solgt. Les mer
 

Et lokal-historisk syngespill
Fløterkonflikt og kjærlighet er temaet i det lokalhistoriske syngespillet som Hans Ludvig Fredheim har skrevet med utgangspunkt i den dramatiske arbeidskonflikten i Grytåa og Juråa i Knapper våren 1928. Syngespillet skal framføres i Milepelen kulturhus 21. og 22. april.
Les mer
 

Kulturminnelaget
hedret Ingegerd

Ingegerd Tronbøl har gjennom flere tiår lagt ned et stort frivillig arbeid med å samle, bevare og formidle informasjon om bygdas kulturminner og lokalhistorie. På kulturminnelagets vårmøte tirsdag fikk hun lagets hederspris.
Les mer
 


 
  Velkommen til vårmøtet!
Vi inviterer til åpent møte på Sanitetens hus i Mo tirsdag 20. mars klokka 18.30. Det blir blant annet innslag om Spanskesjuken, «Temmeret skær fram!» og Prosjekt Torpet. Kvelden avsluttes med vanlige årsmøtesaker for lagets medlemmer.

Erfarne skuespillere
Aktørene – skuespillere og sangere – er i full gang med forberedelsene til syngespillet. Flere av skuespillerne var samlet til en første gjennomgang av replikkene i Mo menighetshus 10. februar.

Les mer
Jul i Nord-Odal 2017 er i salg
For 28. året på rad kommer Jul i Nord-Odal i salg når adventstiden begynner. Redaksjonen presenterer i år den mest innholdsrike utgaven hittil, med 36 bidrag fordelt på 132 sider. Som vanlig inneholder heftet lokalhistoriske artikler, dikt, noveller og intervjuer.
Les mer
Link til radioprogrammet med elever fra Holt skole
 

Jorda rundt på godt besøkt møte
Nærmere 50 frammøtte fikk være med på en spennende og interessant reise jorda rundt på kulturminnelagets høstmøte i Sanitetens hus i Mo 8. november.
Les mer

Kulturminnelagets høstmøte
Vi inviterer til høstmøte på Sanitetens hus i Mo onsdag 8. november. Historiker og forfatter Fredrik Larsen Lund kommer for å holde foredrag om odølinger på New Zealand og andre nordmenn som valgte steder utenfor allfarveg når de emigrerte, og Bengt Ringvold presenterer sin bok «I bøddelens hus». Les mer
 

Blått skilt på Skålbergsætra
Kulturminnelaget fortsetter arbeidet med å synliggjøre bygninger og steder av stor lokal- og kulturhistorisk verdi i bygda. Mandag 3. juli ble et blått skilt montert i Skålbergsætra i Austvatn. Les mer

 
Blått skilt på Gammeldalsrud
Ved en enkel seremoni på Gammeldalsrud 21. juni, med representanter for kapellstyret på Trautskogen og kulturminnelaget til stede, ble et kulturhistorisk «blått skilt» montert på klokketårnet på den gamle gravplassen.
Les mer
 
«Skattkista» er åpen hver lørdag i sommer
Det gamle kommunehuset på Sand Nord-Odal har ei skattkiste med mange godbiter og rariteter. Kista er slettes ikke hemmelig, men likefullt er det mange som ikke vet om den. Sett av en time en lørdag i sommer – stikk innom og få et innblikk i Nord-Odals historie! Takket være et samarbeid mellom Nord-Odal Sanitetsforening og kulturminnelaget er samlinga er åpen lørdager mellom 12 og 14 fra og med til og med 3. september. Les mer
 
En stor lokal kulturskatt er bevart for ettertida
Notearkene til Nell J. Gravlies 146 komposisjoner er nå samlet i et hefte og publisert på en egen nettside. En stor lokal kulturskatt er dermed sikret for ettertida og gjort tilgjengelig for sambygdinger og andre musikkinteresserte.
Les mer
 
Dialektheder til
Jonas Strand Gravli

Skuespiller Jonas Strand Gravli er årets «Kav odøling». Tildelingen av Kulturminnelagets dialektpris for 2017 ble offentliggjort på lagets årsmøte i Sanitetens hus 22. mars.

Les mer om årets dialektpris
Pengegave
til Nord-Odal IL

Helt siden starten i 1990 har størstedelen av overskuddet fra salget av Jul i Nord-Odal tilfalt Sand IF og IL Mogutten. Etter sammenslåingen i fjor er det nå Nord-Odal IL som er mottaker. På kulturminnelagets årsmøte 22. mars kunne Steinar Bjørnstad på vegne av redaksjonen overrekke et verdikort på kr 70.000 til den nyvalgte lederen i Nord-Odal IL, Linn Martinsen Bjerke.
Hvem blir
«Kav odøling» i år?

Dialektprisen «Kav odøling» blir delt ut på kulturminnelagets vårmøte i Sanitetens hus i Mo onsdag 22. mars. Da fristen gikk ut, var det kommet inn 17 forslag. Det var vanskelig for juryen å velge blant så mange godt kvalifiserte kandidater. På vårmøtet får vi besøk av kulturformidleren Odd Georg Murud (bildet), som i ord og toner presenterer kjente forfattere fra Hedmark. Knut Ola Storbråten viser bilder fra Liv i stuene på Odalstunet gjennom 40 år, og kvelden avsluttes med årsmøte for lagets medlemmer. Velkommen!
 
Årets Jul i Nord-Odal er i salg!
Jul i Nord-Odal er i rute også i år! Nå lanseres den 27. utgaven av det populære tidsskriftet. Redaksjonen presenterer et svært variert innhold; med dikt, noveller, aktuelle intervjuer og lokalhistoriske artikler. Les mer

Biler i Nord-Odal
i 1962

I Jul i Nord-Odal henvises det til ei nettside med oversikt over biler som var eid av nordodølinger i 1962. Du finner den HER!

 

35 deltok på sentrums-vandring
Det gamle kommunehuset på Sand var utgangspunktet for den historiske vandringen som kulturminnelaget og DNT Odal arrangerte 6. mai. Les mer

 

Historisk vandring i Sand sentrum
Nordre Odalen Kulturminnelag og DNT Odal (tidligere Odal Turlag) inviterer til historisk vandring i Sand sentrum torsdag 5. mai (Kristi Himmelfartsdag). Vandringen starter klokka 18.00 ved det gamle kommunehuset hvor det vil bli avduket et «blått skilt» som viser litt av husets historie. Hele vandringen, som ledes av Bengt Ringvold, vil ta ca. 2 timer.

Bildet: Kiosken til Halfdan Danielsen var et samlingspunkt for ungdommen gjennom flere tiår. Dette bildet er tatt i juli 1937. Gutten på sykkel er Håkon Brenna. Foran ham står Ole Røkholt. Guttene til høyre er feriegjester fra Oslo. I bakgrunnen skimtes Danielsens salmakerverksted. Bildet er tatt av Thorvald Klaveness.
 

Monica Rasen årets «Kav odøling» 2016

Hun fikk prisen takket være sin mangeårige og aktive bruk av nordodalsdialekta, både privat og i forbindelse med sin jobb som treningsinstruktør. Prisen ble overrakt rett før Monica skulle sette i gang nok ei treningsøkt i Mo Trimstuggu.

Les mer om dialektprisen

Stor oppslutning om vårmøtet

«Tilbakeblikk – norske landskap i endring» var temaet for kulturminnelags vårmøte i biblioteket mandag 7. mars.

Omkring 40 medlemmer og andre interesserte var til stede. De fikk også overvære «avdukingen» av Gunnar Olsens modell av den gamle Sandskjerka (bildet).

Les mer

«Tilbakeblikk – norske landskap i endring»

Vi ønsker velkommen til temakveld og årsmøte på biblioteket mandag 7. mars klokka 18.00.

Vi får besøk av landskapsgeograf Oskar Puschmann fra Norsk Institutt for Bioøkonomi (NIBIO) på Ås. Han tar oss med på en reise tilbake i tid på kryss og tvers i Norge. I sitt omfattende  dokumentasjonsprosjekt «Tilbakeblikk – norske landskap i endring» har Puschmann refotografert gamle motiver fra 1865 og helt fram til i dag.

Ved å finne fram til nøyaktig samme fotoståsted som gamle mesterfotografer som Axel Lindahl, Anders B. Wilse, Knut Aunes Kunstforlag med flere, får vi her se hvordan Norge gradvis endrer karakter. I foredraget står tema som jordvern og attgroing sentralt, men også landbruksnedgang, samferdsels- og by- og tettstedsutvikling.

 
Oscar Puschmann ute i felten. (Foto: Lars Sandved Dalen) 
 
Fra Skurvsætra i 2010. (Foto: Gunnar Nygård) 
 
Arrangementet inngår i Lysukene i Odalen.
 

Jul i Nord-Odal 2015 er i salg!
En ny og fyldig utgave av Jul i Nord-Odal legges ut til salg torsdag 26. november. Innholdet er variert; med bilder, dikt og andre skjønnlitterære bidrag samt mange historiske og biografiske artikler fordelt på over 100 redaksjonelle sider. Siden det i 2015 er henholdsvis 75 og 70 år siden den tyske okkupasjonen av Norge startet og sluttet, preges heftet av flere artikler med tema fra krigen.

Forsida er som vanlig laget av Jon Utheim, mens Rune Nor har illustrert flere artikler.

Heftet kan kjøpes i en rekke butikker i Nord-Odal, samt i Odal Sparebank både på Sand og Skarnes. Folk andre steder i Norge og i utlandet kan sende oss sin bestilling på e-post eller SMS (90981916). Prisen er som vanlig kun 100 kroner.


Bildet: Redaksjonen i Jul i Nord-Odal. F.v. Asgeir Østli, Ingegerd Tronbøl, Ola Erik Tangen, Bengt Ringvold, Gunnar Nygård, Hans Ludvig Fredheim og Steinar Bjørnstad. Bjørn O. Andersen og Roar Jonsrud var ikke til stede da bildet ble tatt.


Knapper og glansbilleder
fikk dialekt-prisen

På kulturminnelagets vårmøte i Nord-Odal bibliotek 9. mars ble gjengen fra Knapper og Glansbilleder tildelt dialektprisen «Kav odøling» for 2015. Les mer
 
Nå også på Facebook!
Vi prøver å følge med tida og har nå opprettet egen side på Facebook. Du treffer oss HER
 
Kulturminnelagets vårmøte
Vi ønsker velkommen til vårt tradisjonelle vårmøte på biblioteket mandag 9. mars klokka 18.30. Kvelden starter med ordinært årsmøte. Etter en kaffepause fortsetter vi klokka 19.15 med åpent møte for alle interesserte. Historiker og forfatter Dag Hundstad (bildet) kåserer om boka «Norges historie i 25 ting» før vi deler ut kulturminnelagets dialektpris, «Kav odøling» for 2015. Kvelden avsluttes med et par underholdningsinnslag. Se plakat
 

Den 25. utgaven av
«Jul i Nord-Odal» er klar for salg

Med over 100 sider redaksjonelt stoff lanserer vi nå «Jul i Nord-Odal» 2014. Det er den fyldigste av samtlige 25 årganger vi har gitt ut. Årets utgave inneholder som vanlig en rekke interessante lokalhistoriske artikler, fortellinger, dikt og bilder i tillegg til en liten oppsummering av viktige begivenheter i bygda det siste året. Forsida er laget av Jon Utheim, mens Rune Nor har illustrert flere artikler.

Heftet kan kjøpes på de vanlige stedene i Nord-Odal, og folk utabygds kan sende oss sin bestilling på E-post eller SMS (90981916).

Stor interesse for den fleitarhistoriske dagen
Frammøtet til den fleitarhistoriske dagen i regi av Nordre Odalen Kulturminnelag var imponerende. Mellom  150 og 200 personer møtte fram på Bukkeneset søndag 21. september.
Les mer!
 

 

Fleitarhistorisk dag på Bukkeneset
Søndag 21. september klokka 16.00 markerer vi Kulturminnedagene 2014 med å avduke et lokalhistorisk skilt på den gamle basen for sjøfløtinga i Storsjøen, Bukkeneset. De gamle varpebåtene legger til ved brygga, og det blir foredrag og underholdningsinnslag.
Les mer!
 

Sentralskolen fikk dialektprisen
Sand sentralskole er tildelt årets dialektpris i Nord-Odal, «Kav odøling». Det var de tre sjuende-klassingene Henrik Andreassen, Henning Dagfinrud og Håkon Sæther som mottok hedersdiplomen sammen med rektor Else Vik og lærer Helen Dalen i forbindelse med årsmøtet i kulturminnelaget.
Les mer

 

Tjuefjerde årgang av «Jul i Nord-Odal»
Nord-Odals mest populære trykksak gjennom tidene, «Jul i Nord-Odal», er nå ute i sin tjuefjerde årgang. Heftet er i år fyldigere enn noen gang tidligere. Årets utgave inneholder som vanlig en rekke lokalhistoriske artikler, fortellinger og dikt i tillegg til en liten oppsummering av viktige begivenheter i bygda det siste året. Forsida er laget av Jon Utheim, mens Rune Nor har illustrert flere artikler.

Les mer 
 
Heidi Ødegård ble
årets «Kav odøling»

Kulturminnelagets dialektpris for 2013, Kav odøling, er tildelt Heidi Ødegård. I begrunnelsen heter det blant annet: Heidi har jobbet i barnehagene i Nord-Odal i en årrekke. I løpet av disse åra har hun i egenskap av rett og slett å være seg sjøl sørget for aktiv, levende, sprudlende og ekte formidling av kav odøling til en hel bråte med unger. Det har ikke vært verken påpynting, omlegging eller på andre måter forsøk på å skjule det språklige opphavet sitt.
Les mer
 
Odalsportalens kåsør
i bokform

Rykende fersk fra trykkeriet lanseres nå boka Tanker om alt og ittno av Odalsportalens eminente kåsør Bjørn O. Andersen. Boka, som inneholder 123 av kåseriene han har skrevet for Odalsportalen, er utgitt av Nordre Odalen Kulturminnelag.
100 års fleiterhistorie bevart for ettertida
Nærmere 40 interesserte deltok da Nordre Odalen Kulturminnelag markerte avslutningen av Mørkåprosjektet lørdag 15. september. Etter utallige dugnadstimer er flere kulturminner i Mørkåa restaurert. Tre dammer er oppgradert, tre koier/buer er satt i stand, stier/veger er synliggjort og ryddet og informasjonstavle og skilt er satt opp. Det har nesten blitt som i «gamle dager», Les mer
 
Teatersuksess i Skålbergsætra
I flott sommervær samlet det historiske spillet At miste sin hals over 220 besøkende i Skålbergsætra søndag 29. juli 2012. Dramatiseringen av den fatale hendelsen som fant sted i Sandsætra i juli 1832 og det som hendte videre i saken, ble første gang framført i Sandsætra for noen år siden. Les mer


Asgeir Østli ble
«Kav odøling» 2012

Asgeir Østli ble torsdag utropt til «Kav odøling» og overrakt årets dialektpris i Nord-Odal. Overrekkelsen skjedde i forbindelse med årsmøtet til Nordre Odalen Kulturminnelag på biblioteket med 40 tilstedeværende. Les mer

59 deltok på åpningen av kulturminnestien ved Garviksætra
Kulturminnestien ved Garviksætra i Mo ble åpnet på den nasjonale kulturminnedagen søndag 12. september. 59 personer møtte fram, og de fleste gikk runden på tre kilometer.  Les mer

Anita Bunes ble årets
«Kav odøling»

Biblioteksjef Anita Bunes fikk dialektprisen «Kav odøling» for 2011. Overrekkelsen skjedde i biblioteket onsdag den 16. mars med nærmere 40 personer til stede. Prisen ble delt ut av Gunnar Nygård, leder for Nordre Odalen Kulturminnelag. Les mer 
Stor interesse for
«Nord
-Odalsprosjektet»
og «Ti mil fra Oslo
»

Onsdag 19. januar hadde Nordre Odalen Kulturminnelag åpent møte i biblioteket med tilbakeblikk på begivenheter som fant sted i bygda på slutten av 1960-tallet og begynnelsen av 1970. De nesten 100 frammøtte fikk et personlig og interessant foredrag om «Nord-Odalsprosjektet» ved Ronald Andersen. Etterpå ble NRK-filmen fra 1967 «Ti mil fra Oslo » vist.

Les mer
 
Store forandringer ved Mørktjennsdammen
I løpet av sommeren har det skjedd mye ved Mørktjennsdammen. Siste dugnad var 26. august, og prosjektkomiteen håper at området skal være ferdig ryddet og merket neste sommer.
Les mer
 

ELDRE ARTIKLER >>